Sağlıklı beslenmede besin çeşitliliğinin öncelikli olduğunun altını çizen Diyetisyen Sibel Mumcu, “Tüm besinler birbirinde farklı çeşitlilikte ve miktarda değerli bileşikler içerir ancak hiçbiri hepsini aynı anda ve yeterli miktarlarda içermez. Bu nedenle yeterli ve dengeli beslenme gereklilikleri çerçevesinde et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi protein kalitesi ve biyolojik değeri yüksek yiyecekleri, enerji için tam tahıl ürünleri başta olmak üzere diğer tahıl ve kuru baklagilleri, vitamin ve mineraller için sebze ve meyvelerin tüketimine önem verilmeli” diye konuştu.
Bağışıklık sisteminin çok yemekle değil; yeterli, dengeli ve kaliteli bir beslenme ile güçlenebileceğini söyleyen Sağlıklı Yaşam Yöneticisi Diyetisyen Sibel Mumcu, “Yapılan pek çok çalışma fazla yağ dokusunun bağışıklığı olumsuz etkilediğini gösteriyor. İhtiyacımızdan fazla besin tüketmek de yağ dokusunun artmasına neden oluyor. Bu nedenle yeterli beslenme düzeni içinde sağlıklı olunan kiloyu korumak da önemli” açıklamasında bulundu.
B6 vitamini, folik asit ve çinko, antikor ve bağışıklık hücrelerinin üretimi için gerekli olan vitamin ve mineraller olduğunu belirten Sibel Mumcu, “Bu bileşenleri ihtiyacımız kadar alabilmek için süt, et, karaciğer, bulgur, pirinç, yumurta, baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzelere beslenme düzeni içinde yeteri kadar yer verilmeli” şeklinde konuştu.
Antioksidanların vücudu zararlı maddelerden koruyan ve bağışıklık sistemiyle birlikte savaşan bileşikler olduğunu söyleyen Mumcu, “Özellikle E, C vitamini ve beta karoten antioksidan vitaminler olarak öne çıkar. E ve C vitaminleri bağışıklık hücrelerinin serbest radikaller tarafından zarar görmesini engeller. E vitamini için ihtiyacımız kadar sıvı yağ, yağlı tohumlar, tahıl taneleri; C vitamini için koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, lahana, ıspanak, kuşburnu, taze kırmızı biber; beta karoten için ise turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerden tüketmek önemli” sözlerini kaydetti.
Hastalıklardan korunmak ya da mücadele etmek için yeterli ve dengeli beslenme kadar su ve bol sıvı tüketiminin de çok önemli olduğunu anlatan Diyetisyen Sibel Mumcu, “Su, oluşan atık maddeleri vücuttan uzaklaştırmada en etkili aracıdır. Özellikle ateş ve ishal varlığında bol su tüketimi çok daha büyük önem taşır. C vitamini yönünden zengin taze sıkılmış meyve ve sebze suları, sıvı tüketimini artırmak için tercih edilebilir” açıklamasında bulundu. (Haber Merkezi)